Palmemordet Palmemordet
Frågor, svar och ändlösa spekulationer
 
Vanliga frågor :: Sök :: Medlemslista :: Användargrupper :: Bli medlem
Profil :: Logga in för att läsa dina meddelanden :: Logga in


Lingärdes PM

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Palmemordet -diskussioner
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
portnoy
Site Admin


Registreringsdatum: 23 oktober 2011
Inlägg: 316

InläggPostat: 2013-06-23 16:08:15    Rubrik: Lingärdes PM Svara med citat

Trådstart på begäran av knusslig.
_________________
Hemsida om Palmemordet: http://fbportnoy.webs.com/
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
knussligRegistreringsdatum: 19 maj 2013
Inlägg: 25

InläggPostat: 2013-06-26 00:24:25    Rubrik: Svara med citat

Jag är lite nyfiken på Lingärdes PM, men istället för att börja spekulera om personerna så skulle jag vilja börja med att diskutera två saker:

1. Vem var Lingärde? Vad vet man om honom, är han en knäppgök, eller var han en whistleblower?

2. Vad vet man om själva tillkomsten och utlämnandet av PM:et? Och nycklarna?


Jag börjar resonera lite själv:

Med tanke på hans yrke och hans många databöcker som han skrev, så verkar han inte helt stollig, men vad vet man mer om honom? Googlade förresten fram hans son och hittade hans facebook-sida, och även sonen verkar vara en klipsk person eftersom han doktorerat i något ämne (minns nu inte i vad).

Jag antar att det PM som florerar på nätet är baserat på denna redan avkodade version: http://www.politiskamord.com/lingarde.pdf

Möjligtvis finns det någon kodad version också? Men var finns originaldokumentet med nycklarna? Anledningen att jag frågar är att jag misstänker att nycklarna är fel. Eller snarare manipulerade.

Jag misstänker det av flera anledningar..

1. I det officiella "avkodade" dokumentet står det att Tommy Lindström skulle vara mullvaden. Men vid Marjasin-kommissionens utfrågning så förnekar han att mullvaden skulle vara TL, utan nämner en säpoman (Alf Karlsson är dåligt överstruket)
Se sid 58-59 här: http://www.politiskamord.com/marjasin.pdf

2. De poliser som nämns i PM:et (Leif Tell och Stefan Svensson) hör inte till de poliser som spekuleras i så mycket i övrigt när polisspåret/landsförrädarspåret diskueras. Leif Tell har väl främst nämnts av galenpannan Leif Krantz..? Jag tror att det kan ha stått två andra polisnamn där (men jag vet inte vilka)


3. Eftersom PM:et lämnades till en journalist (eller var det två? han nämner någonstans att han gett PM:et till två st "Olle") så misstrodde han förmodligen polisen och Säpo, för annars hade han ju lämnat det till dem. Om det som stod i PM:et stämmer så hade en eventuell mullvad/ar i palmeutredningen all anledning byta ut nycklarna. Men eftersom journalisten Olle Ahlsén sett dokumentet så kunde de inte bara gömma undan det. Därför manipulerade man nycklarna istället innan man lämnade ut det till granskningskommissionen. Tyvärr verkar varken Marjasin & co eller Lingärde ha hajat till när man kom fram till att han hade fel uppgift om mullvaden.

Så nu är frågan, vad vet vi om nycklarna till PM:et? Kan den avkodade versionen stämma? Eller är det andra personer vi ska pussla in i PM:et, och vilka i så fall?


Senast ändrad av knusslig den 2013-06-26 00:27:27, ändrad totalt 1 gång
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
knussligRegistreringsdatum: 19 maj 2013
Inlägg: 25

InläggPostat: 2013-06-26 00:26:31    Rubrik: Svara med citat

felpost
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
BoboslackeRegistreringsdatum: 30 maj 2013
Inlägg: 59

InläggPostat: 2013-06-26 07:29:56    Rubrik: Svara med citat

Själva Natodokumentet är troligen falskt men däremot inte allt som står i det. En bra desinformation kan ligga nära verkligheten uppblandat med uppgifter som tar bort trovärdigheten. Det kan mycket väl vara så att Lingärdes eget scenario är avancerad desinformation där riktiga uppgifter blandas med felaktiga eller fantasier för att neutralisera andra uppgifter.

Att Lingärde skulle ha sådan insikt känns inte trovärdigt och det vore intressant att veta vem som var hans källa till uppgifterna. Enligt Lingärde är det ju gamle IB chefen som ger honom uppdrag.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
knussligRegistreringsdatum: 19 maj 2013
Inlägg: 25

InläggPostat: 2013-06-26 14:32:05    Rubrik: Svara med citat

Natodokument? Nu har jag missat nåt, menar du PM:et eller finns det nåt annat dokument?

Lingärde var väl nån datasnubbe, skulle han inte kunnat komma över en hel del info genom databaserna? Vet iofs inte i hur stor utsträckning man använde datorer då, men har för mig att det användes en hel del på större arbetsplatser, och man hade väl inget större säkerhetstänk när det gällde IT på den tiden. Han kunde nog lätt smuggla hem uppgifterna på några floppydiskar. Fast han har väl iofs sagt att han fått uppgifter från olika källor också?


Men å andra sidan säger han i nåt TV3-program med Aschberg lite underliga saker som att personen som vittnet Yvonne såg inte var mördaren, och att han sprang åt ett annat håll, eller hur det nu var. Det känns som typisk desinformation.

Men du har nog rätt i att en bra desinformation innehåller nog fakta blandat med påhittade historier. När man upptäcker att några detaljer inte stämmer så börjar man ifrågasätta även det som är sant (vilket förmodligen är precis vad desinformatören vill).
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
BoboslackeRegistreringsdatum: 30 maj 2013
Inlägg: 59

InläggPostat: 2013-06-26 22:46:22    Rubrik: Svara med citat

Förlåt att det verkar kryptiskt men sakerna hör ihop.

länken är denna artikel t ex.

http://opinionator.blogs.nytimes.com/2013/06/14/the-real-war-on-reality/?_r=0

Artikeln handlar om moderna desinformationssrategier.

Vid denna tid var polisspåret hett som i sin förlängning leder mot Stay Behind och AG.

Hur skall man angripa detta och vilka vägar?

Lingärde var perfekt att penetrera polisspårsföljarna. Han prövade flera olika vägar genom åren. Ända till GK till slut.

Lingärde har inte tagit det ur luften utan det är till stor del dikterat av gamle chefen för IB Birger Elmér i verkligheten. Dokumentet tar upp polisspårsnamnen och kompletterar med felaktiga uppgifter och vilseledande uppgifter t ex ang telefonavlyssning vilket inte var nödvändigt för att få information kring Palmes skydd för denna grupp. Det fick man direkt genom avlämning av skyddsobjekt och larmlistor.

För att dölja kopplingen till Elmer och att SSI/IB var källan påstår Lingärde att han är en insider inom SSI men påstår diffust att han förföljts av just deras "krigsorganisation" vilket pekar mot AG. Lägligt får han fullt polisskydd för detta. (se jallais Epilog) för att skapa förtroende och dölja den verkliga källan. Vem beviljar det? Senariot som målas upp är komplext med en påstådd mullvad i PU (TL)

En annan man. Francovich närmar sig SB problematiken och i hans fall används en desinformatör vid namn De Wither. Denne planterar från sitt håll via F och andra Natodokumentet (som är falskt men som i mycket innehåller riktiga uppgifter). Där nämns Algernon som inte kan yttra sig då han är död samt Säpos främste Polisspårsefterforskare PG NÄss (som är mycket aktiv till en början t ex när det gäller sådant som Perä och Östling) som utpekas som delaktig.

Där blir det än mer komplext då ett tvåfrontskrig mot Näss förs via Ebbe och Holmer där han skylls för att vara KGB agent och därför måste hållas utanför.
Holmer driver sitt PKK-spår som kommer via en desinformatör som tillhör WACL som bosatt sig på Cypern.

Komplettera detta med avskrivningen av VG och jakten på CP där t ex gamle IB agenten Donald F driver på via pressen och inte som naturligt vore diskret till PU.

Vips har du en soppa som neutraliserar alla SB och polisspår effektivt i ett "aqvaruim" tills Jallai börjar få fram nya uppgifter i sina efterforskningar.

Det är så underrättelseorganisationer jobbar. Det är ingas kokskallar.

Polisspår som kan leda mot SB och AG neutraliseras och alla trådar mot desioformationens källor leder mot KrigsIB/AG/SSI .
Tydligt när man ser mönstret av till synes oberoende händelser.

Det är alltså mörkläggarna och desinformaationens källor. som jobbar systematiskt. En nyckel är t ex Ek och ahns koppling till Leon/AG och operatörerna som var under luppen trots att ingen listat ut sambanden.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
knussligRegistreringsdatum: 19 maj 2013
Inlägg: 25

InläggPostat: 2013-06-27 09:56:49    Rubrik: Svara med citat

Extremt intressant och tack för informationen.

Fast samtidigt så tappar jag luften lite. Det känns alltmer omöjligt att veta vem man kan lita på, och är man inte så insatt så låter det som paranoia och foliehattvarning, vilket gör det svårt att informera t ex allmänheten eller en eventuell ny granskningskommission. För jag antar att de tidigare granskningskommissionerna inte tog så mkt hänsyn till eventuell desinformation, även om de säkert var kritiska till de flesta uppgifter.

Jag vet knappt själv vad jag ska tro på, det låter på ett sätt väldigt osannolikt att man skulle syssla med desinformatörer än idag. Men å andra sidan så är det väl kanske som mest troligt att desinformatörer jobbar vidare i ren självbevarelsedrift och för att skydda sin organisation.

Informationen i Lingärdes PM är alltså inget man ska gräva djupare i, eller åtminstone vara djupt skeptisk till. Det är också något jag haft på känn ju mer jag läst om MOP. Flera av personerna i det känns inte så relevanta, även om flera av dem säkert har kopplingar till härvan.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
BoboslackeRegistreringsdatum: 30 maj 2013
Inlägg: 59

InläggPostat: 2013-06-29 19:35:05    Rubrik: Svara med citat

Visst är det så att det måste till en komission (offentlig eller "privat" som en gång t ex Russeltribunalen) med tillgång till för allmänheten hemliga uppgifter från centrala källor för att kunna utvärdera det hela. Vi får se hur mycket OF skriver i sin bok. Jallai kommer säkert att skriva med anledning av den.

Som du kanske förstår är det en hel mängd hemliga saker som hänger ihop från tidiga spioner som Wennerström till ubåtar och Palmemordet. Det är svårt att komma till botten med det ena om man inte berör det andra. Detta gör att det tar tid då en massa avvägningar måste göras hela tiden. Just desinformationens former och vägar säger en hel del men är inte avgörande bevis utan visar bara var det skall grävas.

De senaste åren har väldigt mycket hänt jämfört med de föregående 25 åren och det är bara början var så säker.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
knussligRegistreringsdatum: 19 maj 2013
Inlägg: 25

InläggPostat: 2013-06-30 00:46:38    Rubrik: Svara med citat

Jo, jag förstår att det är många saker som hänger ihop. Väldigt intressanta saker. Men samtidigt tror jag att man måste dra någon slags gräns ändå. Risken finns att man kommer allt för långt bort från Sveavägen. Å andra sidan måste man kanske grotta ner sig i en del saker för att bedöma just trovärdigheten i olika källor och rykten. Och en del uppgifter som kan verka rätt irrelevanta och avlägsna för en "nybörjare" kan senare visa sig ha ett starkare samband med själva mordet än vad man kan tro. Jag tror dock man ska försöka lägga lite band på sig själv så man inte glider iväg alltför långt ut på sidospår.

Desinformatörer är intressanta. En del som sprider desinformation är nog bara mytomaner och en del halvschizofrena tokstollar och så finns nog en hel del som svalt deras information med hull och hår blåögt sprider dem vidare i god tro. Men om man kan identifiera de äkta desinformatörerna så ger det ju värdefulla ledtrådar till vilka personer/grupper som är misstänkta.

Ska Frånstedt skriva en bok? Om vad? Det har jag missat.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
BoboslackeRegistreringsdatum: 30 maj 2013
Inlägg: 59

InläggPostat: 2013-07-01 09:17:31    Rubrik: Svara med citat

Frånstets bok är skriven men publiceras efter sommaren vad jag förstår...

Den kommer nog att beröra lite av varje den..
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Palmemordet -diskussioner Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |

smartDark Style by Smartor
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Sidan tog 0.14 sekunder att ladda.