Palmemordet Palmemordet
Frågor, svar och ändlösa spekulationer
 
Vanliga frågor :: Sök :: Medlemslista :: Användargrupper :: Bli medlem
Profil :: Logga in för att läsa dina meddelanden :: Logga in


VITTNESMÅL
Gå till sida 1, 2  Nästa
 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Dokument
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
portnoy
Site Admin


Registreringsdatum: 23 oktober 2011
Inlägg: 316

InläggPostat: 2011-10-25 23:21:59    Rubrik: VITTNESMÅL Svara med citat

Här tänker jag lägga upp de vittnesmål som finns tillgängliga. jag har redan börjat att skriva av de som finns på itdemokrati för hand, men inte kommit särskilt långt.

OBS! Denna tråd är ENDAST TILL FÖR VITTNESMÅL, alltså inga kommentarer eller liknande. Här skall man tillslut på ett enkelt sätt kunna söka på ord etc.

Om någon har skrivit av ett vittnesmål som redan inte är postat här, så får ni givetvis utöka tråden!

-p/MOD
_________________
Hemsida om Palmemordet: http://fbportnoy.webs.com/


Senast ändrad av portnoy den 2011-10-26 19:57:40, ändrad totalt 4 gånger
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
portnoy
Site Admin


Registreringsdatum: 23 oktober 2011
Inlägg: 316

InläggPostat: 2011-10-25 23:23:26    Rubrik: De första förhören Svara med citat

Man brukar säga att de tidigaste förhören efter en händelse är de med störst tillförlit, då händelsen är färsk i minnet och intryck från externa källor (som t.ex. media) inte har hunnit påverka minnesbilden.

 

Jag börjar med att lägga upp samtliga mordplatsvittnens första förhör, för att ge en relativt bra översikt av vad som hände. 
_________________
Hemsida om Palmemordet: http://fbportnoy.webs.com/
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
portnoy
Site Admin


Registreringsdatum: 23 oktober 2011
Inlägg: 316

InläggPostat: 2011-10-25 23:24:28    Rubrik: Svara med citat

Lisbet Palme (dagen efter mordet)

(Observera att följande är det första OFFICIELLA förhöret  med Lisbet Palme. Hon utfrågades redan under mordnatten av polis på Sabbatsbergs sjukhus, men detta finns ej väl dokumenterat)

Uppgiftsmottagare: Krinsp. C H Sjöholm

Uppgiftslämnare: Palme, Anna LISBETH Christina

Datum: 86-03-01 

Tid: 15:35

 

"Dag och tid som ovan uppsöktes fru Lisbeth Palme i bostaden av krkom Inge Reneborg och krinsp Christer H Sjöholm för förhör i andledning av mordet på hennes make. Närvarande vid förhöret var statssekreterare Ulf Dahlsten samt sonen Mårten Palme. Fru Palme önskade att bandspelare ej skulle användas under förhöret.

 

I sak uppgav fru Palme att hon och maken åt middag i hemmet och att de vid 18:30-tiden ringde till sonen Mårten. De kom överens om att besöka biografen Grand på Sveavägen och där se föreställningen kl 21.

Makarna Palme gick hemifrån kl 20:40. De gick Västerlånggatan och vidare Yxsmedsgränd ned till Gamla stans T-banestation varifrån de åkte med tunnelbanan till Rådmansgatans T-banestation.

På biografen sammanträffade de med Mårten och hans flickvän. De ställde sig i kön för att köpa biljetter och köpte också dessa i kassan. Makarna Palme fick biljetter i bänkrad 8 medan Mårten med flickvän fick sitta snett bakom dem. I biografsalongen kände de igen TCO-ordföranden Björn Rosengren som de också hälsade på. I övrigt lade fru Palme inte märke till någon annan person som hon kände igen på minsta sätt, vare sig under resan eller vid biografen. Hon lade inte heller märke till om någon person följde efter dem.

Efter biografföreställningen gick de alla fyra Sveavägen söderut på den högra (västra) trottoaren. Utanför bokhandeln i ABF-huset (Sveavägen 41) stannade de. Olof Palme tänkte där, i ljusskenet från skyltfönstret, kontrollera en sak i filmprogrammet. I nästan samma ögonblick släcktes dock belysningen.

Makarna Palme skiljdes då från Mårten och hans flickvän och fortsatte att gå Sveavägen söderut. Något längre fram gick de över gatan för att se i ett skyltfönster varefter de fortsatte på den västra trottoaren. De gick arm i arm med fru Palme till höger om Olof Palme.

Framme vid korsningen med Tunnelgatan hörde fru Palme "smällar", sannolikt två till antalet. De lät inte som om de kom från nära håll. Hon trodde att det var ungdomar som lekte med smällare och vände sig om mot maken för att kommentera saken. I samma ögonblick sjönk han ihop, kraftigt blödande från bröst och mun.

Fru Palme hörde ytterligare en smäll samtidigt som hon kände hur det "brände" till på ryggen.

Snett bakifrån såg hon hur en man sprang in på Tunnelgatan. Han stannade en bit in och vände sig om varefter han fortsatte. Någon annan lade hon inte märke till.

Hon skrek på hjälp och på kort tid samlades flera personer kring henne och Olof Palme och försökte hjälpa till på olika sätt.

Mannen som sprang in på Tunnelgatan uppfattade fru Palme som varande i 40-årsåldern, ca 180 cm lång och med "kompakt" kropp med kort hals. Han var mörk men inte på direkt sydländskt sätt utan håret var mer brunaktigt. Han var iklädd en blå, något litet "bullig" täckjacka som gick en bit nedanför midjan. Han hade vidare mörka, troligen grå byxor. I övrigt lade fru Palme inte märke till några detaljer vare sig i utseende eller klädsel.

 

I övrigt uppgav fru Palme att hon för 2-3 veckor sedan, en vardag, vid 08:30-tiden från bostaden lade märke till två män som stod på Västerlånggatan och tycktes iakttaga porten till nr 31. Bägge var i 45årsåldern, den ene något längre än den andre. Den längre var iklädd en vinröd jacka och den andre en mörkablå jacka. Den sistnände var eventuellt något yngre än den andre.

Fru Palme tyckte att männens beteende var litet underligt och funderade på att ringa till säkerhetspolisen men avstod.

Hon har en svag känsla av att den jacka mannen på Tunnelgatan bar var av samma typ som den blå jacka mannen på Västerlånggatan bar. Den var av en, som hon uppfattade det, "äldre" typ som man inte så ofta ser i Sverige. Någon närmare beskrivning kan hon dock inte lämna och hon skulle inte känna igen någon av männen."
_________________
Hemsida om Palmemordet: http://fbportnoy.webs.com/
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
portnoy
Site Admin


Registreringsdatum: 23 oktober 2011
Inlägg: 316

InläggPostat: 2011-10-25 23:25:22    Rubrik: Svara med citat

Anders Delsborn (mordnatten, en timme efter mordet)

Förhörsledare: Krinsp. H. Karlsson

Hörd person: Delsborn, Anders

Datum: 86-03-01

Tid: 00:20

DELSBORN HÖRD SÅSOM VITTNE ANGÅENDE SKOTTLOSSNING SVEAVÄGEN-TUNNELGATAN

 

"Delsborn uppger i förhöret att han fått en körning från Barkaby station till Kungsträdgården, Stockholm. Passagerarna var 3 stycken yngre damer.

När Delsborn kommer fram till korsningen Sveavägen-Tunnelgatan, måste Delsborn stanna för rött ljus. Delsborn framförde bilen i det mittre körfältet. Delsborn säger med nästan full säkerhet att han inte hade någon bil bredvid sig, alltså i det vänstra körfältet.

Delborn har uppfattat situationen så att han, när han står för rött ljus tittar åt båda hållen / höger och vänster / för att se om det kommer någon trafik utmed Tunnelgatan, i samma stund som han tittar åt vänster ser Delsborn 3 personer, ett par och en man, stå och samtala med varandra i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan / östra sidan av Sveavägen /.

Mannen som Delsborn något senare såg avlossa ett skott mot paret, stod med ryggen mot Delsborn. Omedelbart som Delsborn startat färden igen, hör Delsborn en kraftig smäll, som kommer från det håll som han sett de tre personerna stått och samtalat. Delsborn, som hunnit ut i korsningen vänder på huvudet samtidigt som han hör ytterligare en kraftig smäll samt ser en rökflamma från det vapen som mannen med ryggen mot husfasaden, håller i sin högra hand, riktad mot paret. Vapnet uppfattade Delsborn som ett vapen med ovanligt lång pipa, typ Colt. Delsborn ser hur mannen som blivit beskjuten faller omkull, samtidigt beger sig den som avlossat skottet springande från platsen, han springer Tunnelgatan i riktning mot Luntmakargatan.

Mannen som avlossat skottet var ca 180-85 cm lång. Åldern har Delsborn ingen uppfattning om, det enda som Delsborn tyckte sig lägga märke till var att han inte sprang med en yngre mans vighet utan förde sig något långsamt i steget. Det som Delsborn uppfattade av mannens klädsel, var att han hade en grå herrhatt samt en gråaktig ulster med svarta stänk. Ulstern var av normallängd. Av mannens ansikte uppfattade Delborn inte någonting, p.g.a. att hatten var långt nerdragen över pannan."

 

FÖRHÖRET AVSLUTAT KL 01:30
_________________
Hemsida om Palmemordet: http://fbportnoy.webs.com/
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
portnoy
Site Admin


Registreringsdatum: 23 oktober 2011
Inlägg: 316

InläggPostat: 2011-10-25 23:27:56    Rubrik: Svara med citat

Ann-Charlotte Holmgren (tre dagar efter mordet)

Protokoll fört vid förhör med Holmgren, Ann-Charlotte.
 
Förhöret är hållet den 3 mars 1986 med början klockan 16:50.
 
Förhörsledare Krinsp. Torsten Stålnacke.
 
Förhöret avser mord. "Olof Palme".
 
Vittnesförhör.
 
 
 
 
"Ann-Charlott befann sig i en taxibil som Anders Delsborn körde på Sveavägen i riktning mot Kungsträdgården. Taxichaufförens namn känner Ann-Charlott igen från tidningarna. I övrigt är han inte bekant. Ann-Charlotts placering i bilen var omedelbart bakom föraren. Ann-Charlott satt således närmast fönstret i riktning mot det hållet där två skott avlossades.
 
I samband med skottlossningen tittade Ann-Charlott åt vänster och såg att en man föll ihop i samband med skottlossningen. Från platsen avlägsnade sig en annan man springande.
 
Ann-Charlott kan inte uppskatta taxins hastighet men säger att den i varje fall var i rörelse då första skottet avlossades. I samband med skottlossningen bromsade taxiföraren in och stannade taxin strax efter korsningen Sveavägen-Tunnelgatan.
 
Ann-Charlott registrerar händelseförloppet innan taxin stannar definitivt vid gångbanan. Taxiföraren tar direktkontakt med sin ledningscentralen om händelsen. Efter första och andra skottet har gärningsmannen ställt sig på höger sida om Olof Palme som blev skjuten.
 
Damen i sällskapet som senare visade sig vara Olof Palmes fru, hade böjt sig ner i samma ögonblick. Enligt kartan beskriver Ann-Charlott att gärningsmannen stått med ansiktet vänt mot Wennergrencenter, alltså i nordlig riktning. Offret och hans fru stod till vänster om gärningsmannen i förhållande till taxibilen.
 
Ann-Charlott är ganska säker på placeringen vad beträffar läget till höger respektive till vänster om offret. Hon säger dock att hon inte kan uppskatta om gärningsmannen stod bortanför, nämligen närmre gränden och trapporna på David Bagares gata (Tunnelgatan? anm.).
 
Ann-Charlott såg inte vapnet, men säger sig ha sett konturerna av honom och vapnet. Vapnet var en "magnum bonum". Vapnet är lite större än vanliga pistoler och revolvrar, enligt Ann-Charlotts uppfattning.
 
Gärningsmannen var högerhänt och stoppade vapnet innanför rocken på vänster sida.
 
Ann-Charlott kan inte erinra sig om det fanns några andra personer i händelsens omedelbara närhet.
 
Omedelbart efter skottet och sedan gärningsmannen avlägsnat sig springande anlände folk till platsen. Två flickor var bland dom första. Deras ålder uppskattas vara mellan 20-25 år. Flickorna småsprang mot offret.
 
Ann-Charlott och hennes kamraterbegär i samma veva att få betala körningen och stiga ur taxin. Hennes uppmärksamhet riktas inte mera mot platsen där skottet avlossades.
 
Ann-Charlott och sällskapet gick från platsen i riktning mot Monte Carlo.
 
Förutom Ann-Charlott så färdades i taxin hennes två kamrater Charlotte Liljedal och Lena Schödin. Lena kunde inte följa med till polisförhöret eftersom hon var sjuk.
 
Ann-Charlotts kamrater hade följande placering i taxibilen. Lena satt i framsätet omedelbart intill taxichauffören. Charlotte satt omedelbart bakom Lena. Den som hade bäste uppsikten mot brottsplatsen var således Ann-Charlott och taxichauffören eftersom de satt ytterst och närmast händelsen.
 
Platsen för brottet var inte riktigt upplyst så att Ann-Charlott kunde uppfatta detaljer. I varje fall lämnar hon följande beskrivning på gärningsmannen.
 
Den misstänkte var en man i ca 30-40 års åldern. Hudfärgen okänd. Längden är okänd eftersom Ann-Charlott inte har någonting att jämföra med. Offret hade ramlat ihop och damen i fråga hade hukat sig ner. Mannens längd kan vara s.k. medellängd. Mediär [?] kroppsbyggnad. Inga egenheter observerade i kroppsbyggnaden.
 
Klädsel. Knälång rock i mörk färg. Färgen på rocken kan ha varit brun, svart eller grå. Mannen uppfattades som mörkhårig. Håret var rätt så rakt och kortklippt. Om mannen bar på någon huvudbonad kan Ann-Charlott inte eringra sig om. Byxorna uppfattades såsom varande rätt så mörka.
 
Efter skottlossningnen avlägsnade mannen sig springande mot gränden längst efter David Bagares Gata (Tunnelgatan? anm.), enligt skissen som Ann-Charlott beskådat.
 
Slutligen säger Ann-Charlott att hon troligen inte skulle kunna känna igen gärningsmannen om hon fick se honom under liknande förhållanden. Mannen hade en alldaglig klädsel och ljusförhållandena var inte goda. Händelsen utspelades dessutom under kort tidsperiod, varför Ann-Charlott inte hann registrera detaljer. Ann-Charlott tillägger och säger att mannen hade handskar på sig. Den uppgiften ärAnn-Charlott dock lite osäker på.
 
Ann-Charlott´tillfrågas slutligen hur hon kunde uppskatta mannens ålder eftersom hon inte sett så mycket av händelsen. Ann-Charlott säger att mannens sätt att röra sig och hans sätt att springa har gjort att hon placerat honom i åldersgruppen 30-40 år.
 
Beträffande skotten så avlossades bägge skotten i ganska tät följd.
 
När Ann-Charlott gjorde sina iakttagelser så befann hon sig tvärs över Sveavägen som har dubbla körfält i båda riktningarna. Ann-Charlott kan inte uppskatta avståndet till brottsplatsen.
 
Ann-Charlott åkte i taxin från Barkaby i riktning mot Stockholms centrum. Händelsen inträffade mellan 23:00-23:30 tiden, närmare 23:30."
 
 
Förhöret avslutas klockan 17:50.
Förhöret intalat på band i närvaro av Ann-Charlott som godkänner förhöret i dess helhet och har ingenting ytterligare att tillägga.
 
 
 
Stockholm den 3 mars 1986.
 
Torsten Stålnacke
Inspektör.
 
_________________
Hemsida om Palmemordet: http://fbportnoy.webs.com/
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
portnoy
Site Admin


Registreringsdatum: 23 oktober 2011
Inlägg: 316

InläggPostat: 2011-10-25 23:28:36    Rubrik: Svara med citat

Lena Schödin (fyra dagar efter mordet)

Uppgiftsmottagare: Thomas Carlsson

Uppgiftslämnare: Schödin, Ingrid LENA

Datum: 1986.03.04

Tid: 15:00

 

"Schödin berättade att hon satt i framsätet i den taxibil som larmade ambulans och polis efter mordet. Hon satt till höger om taxichauffören. Schödin hör plötsligt två smällar i snabb följd. Då hon tittar mot Tunnelgatan/Sveavägen och mordplatsen, ser hon tre personer. En person ligger på marken och en annan står lutad över denna person. Schödin ser en tredje person, bakifrån, försvinna springande in på Tunnelgatan mot Brunkebergstunneln.

SIGNALEMENT: Personen är iklädd en mörk lång rock/kappa. Schödin kan inte säga [vad] för sorts kappa. Hon ser att kappans längd är ca till knäna och att kappan/rocken fladdrar till då personen avlägsnar sig. Detta är allt Schödin hinner uppfatta av gm.

Schödin ser inte/uppfattar inte att någon person rusar efter personen som sprang in mot Brunkebergstunneln.

Schödin hann inte uppfatta om personen som sprang bar på någonting."
_________________
Hemsida om Palmemordet: http://fbportnoy.webs.com/
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
portnoy
Site Admin


Registreringsdatum: 23 oktober 2011
Inlägg: 316

InläggPostat: 2011-10-25 23:29:57    Rubrik: Svara med citat

Leif Ljungqvist (dagen efter mordet)

Uppgiftsmottagare: Alf Lindholm

Uppgiftslämnare: Ljungqvist, Leif

Datum: 860301

Tid: 12:15

Förhör via telefon.

 

"Ljungqvist uppger att han och en vän till honom, Jan Andersson, kom till brottsplatsen samtidigt med den taxichaufför, som intervjuats i massmedia. Han har samma uppgifter att lämna, som denne, men vill ändå anmäla att han var vittne, då polisen kanske kan göra en bättre bedömning av hans vittnesuppgifter."

 

Uppgiftsmottagare: krinsp Börje Wingren

Uppgiftslämnare: Ljungqvist, Leif

Datum: 860301

Tid: 20:05

Förhör via telefon.

 

"Leif berättar: Brottstid befinner han sig i sin bil och håller med denna i kö omedelbart bakom den taxibil vars förare framträtt i massmedia med anledning av mordet på statsminister Palme. När han hör de två skott som avlossas gör han direkt en s.k. taxisväng över Sveavägen och stannar i direkt anslutning till den plats där en man segnat ner. I detta nu vet ingen tillkommande att det rör sig om Olof Palme.

Leif nästan kastar sig ut från sin förarplats och omedelbart i anslutning till detta kommer två yngre damer fram. Dessa sätter omedelbart igång med att hjälpa mannen och Leif märkte direkt att åtminståne den ena kunde sina saker.

Fru Palme var i detta nu helt i upplösningstillstånd och steppade omkring runt, runt utan att direkt fatta något mer än att hennes man var skjuten. Hon skrek på operation och annat osammanhängande varför Leif med blida medel försökte lugna ner henne dock utan att lyckas.

I detta nu kommer första radiobil till platsen och Leif försöker få fru Palme med sig in i densamma utan att lyckas. Hon skulle absolut stanna kvar hos sin man. Först nu kommer man fram till att mannen var identisk med Olof Palme då fru Palme säger detta på fråga från polis vem han var. Palme var helt nerblodad och helt oigenkännlig enligt Leif.

Leif tillägger här, att innan han svängt helt runt på Sveavägen så stängde han nästan all trafik då han försökte komma i kontakt med polis och ambulans genom sin kommunikationsradio utan att lyckas. Larmandet skedde genom berörd taxibils växel.

Strax efter det polis kommit till platsen så upptäcker Leif en ambulans komma körande på Sveavägen och genom att springa ut och busvissla får han stopp på denna. Den tar också hans om Palm och sätter bl.a. in syrgas.

Ganska omgående läggs Palme på ambulansbår och förflyttas in i ambulansen vars samtliga dörrar stänges för avfärd. Fru Palme blir då helt hysterisk och skriker att hon ska följa med sin man och tack vare att Leif lyckas få upp en av sidodörrarna så får de stopp på ambulansen och fru Palme kan ta plats i densamma.

Vi går därefter in på om Leif har någon som helst uppfattning om gärningsmannen och om denne säger Leif:

Direkt efter att de två skotten avlossats så beger denne sig springande Tunnelgatan österut mot Regeringsgatan-Birger Jarlsgatan. På Tunnelgatan försvinner han ur Leifs åsyn i mörkret och Leif ser aldrig mannen avvika in på någon annan gata eller fastighet, utan så länge han har ögonkontakt så springer gärningsmannen rakt upp för Tunnelgatan.

Han beskriver gärningsmannen som ca 40 år gammal, ca 180 cm lång, inte som han yttrycker det pluffsigt tjock men dock kraftigt hellre än smal. Han var mörkhårig och var enligt Leif avsaknad av huvudbonad. Detta sistnämnda är han med 99,9% säker på. Han var iklädd mörka kläder men tror att han bar någon ytterrock som inte gick ända ner till knäna och tror inte att det rör sig om någon jacka. Är dock inte säker på det sistnämnda.

Leif tillägger här, att den som hanvid flera tillfällen idag nämnde mannen iförd CEPS har förväxlats med en annan man. Denne s.k. cepsman hade han och speciellt Leifs kamrat under hela händelseförloppet ögonkontakt med. Denna man tog nämligen sin tillflykt till en närbeliggande port och detta med all säkerhet beroende på rädsla eller chock. Inte förrän en kvinnlig polis kom i direktkontakt med denne man och började ta upp anteckningar han lämnade så släppte de kontakten med honom.

På fråga från förhörsledaren om Leif såg något vapen så blir svaret nej."

 

 

 

 
_________________
Hemsida om Palmemordet: http://fbportnoy.webs.com/
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
portnoy
Site Admin


Registreringsdatum: 23 oktober 2011
Inlägg: 316

InläggPostat: 2011-10-25 23:31:34    Rubrik: Svara med citat

Jan Andersson (dagen efter mordet)


Uppgiftsmottagare: Kaj Hahne, krinsp.

Uppgiftslämnare: Andersson, Jan

Datum: 86-03-01

Tid: 13:30

 (per telefon)

"Andersson uppger att han satt i en bil, Chevrolet Suburban, lastbilstyp, när han hörde två skott avlossas med markant mellanrum. Efter första skottet tittar han mot detta, ser en man ramla ihop, ser ej vapen eller vem som skjuter.

Vidare ser han en man gå in i en port bredvid, ser förvirrad, ev. påverkad ut. Kvinnlig polis tog sedan uppgifter av denne.

Andersson ser en man rusa in mot trapporna, mörkklädd, lång sladdrig rock, öppen, fladdrande, sprang smidigt, var över 180 cm lång, inga övriga detaljer."

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uppgiftsmottagare: krinsp Börje Wingren

Uppgiftslämnare: Andersson, JAN

Datum: 86-03-01

Tid: 21:35

(per telefon)

 

"Jan passerade i ärendet brottsplatsen i direkt anslutning till gärningen. Han åkte som passagerare i en personbil som framfördes av hans kamrat Leif Ljungkvist som också lämnat uppgifter för spaningsupplag. Jan delar helt uppfattning i alla viktigare avseenden med sin kamrat Leif dock med några undantag.

Jan berättar: I samband med att de hör skottlossningen så svänger Leif runt i en taxisväng på Sveavägen och de stannar strax intill där mannen som sedermera visade sig vara statsminister Olof Palme [ligger]. Tråkigt nog så stannade Leif bilen så att en befintlig stolpe [(pelare)] skymde sikten uppför Tunnelgatan mot Regeringsgatan. Men Jan hann dock se gärningsmannen springa denna gata i nämnd längdriktning. Medan Leif ägnade sin uppmärksamhet mot fru Palme så iakttog Jan istället en man som direkt i samband med gärningen tog sin tillflykt till en närbelägen port. Denne mans beteende verkade [för] Jan mystiskt och han fick det intrycket, att antingen var han helt chockad eller starkt påverkad av någonting. Därför släppte inte Jan denna man ur sikte förrän en kvinnlig polis fick kontakt med mannen och började nedteckna uppgifter. Jan är helt säker på att mannen måste ha sett det mesta av själva gärningen.

Denne man var enligt Jan klädd i en blå halvlång täckjacka samt ceps. Den som JAn uppfattade som gärningsman och sprang Tunnelgatan mot REgeringsgatan uppskattar han till en ålder av c:a 40 år. Han var iklädd mörka kläder och Jan är också säker på att han var iklädd en minst knälång ytterrock som fladdrade när mannen sprang precis som om den varit oknäppt. Han var också svarthårig och barhuvad.

På frågor om Jan såg något vapen blir svaret nej.

Andersson upprings 860302 kl. 16.00 för att ånyo höras om den mans klädsel han uppfattade som flyende från berörd brottsplats. Andersson vidhåller tidigare lämnade uppgifter och på direkt fråga från förhörsledaren om han kan utesluta att mannens rock var av mocka så säger han, att detta kan vara mycket möjligt och tillägger, att den till och med kan vara av läder eller skinn. Han är helt säker på att den var kbälång och uppknäppt på grund av att den s.k. fladdrade ut från kroppen."

 

 

 

 
_________________
Hemsida om Palmemordet: http://fbportnoy.webs.com/
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
portnoy
Site Admin


Registreringsdatum: 23 oktober 2011
Inlägg: 316

InläggPostat: 2011-10-25 23:32:32    Rubrik: Svara med citat

Inge Morelius  (dagen efter mordet)

Uppgiftsmottagare: Monica Andersson

Uppgiftslämnare: Morelius, Knut INGE Börje

Datum: 86-03-01

Tid: 09:20

 

"Morelius uppger att han satt i sin bil på Tunnelgatan strax efter korsningen med Olofsgatan. Han[s] fästmö hade gått till posten och han satt och väntade på henne. Han ser två personer komma gående på trottoaren på Sveavägens östra del i riktning mot Sergels torg. Han ser sedan en man komma upp bredvid dessa båda personer bakifrån. Strax efter hörde han två skott gå av och såg hur det blixtrade till och en människa föll omkull. Den man som kommit ifatt de andra två sprang sedan Tunnelgatan österut. Han hörde sedan hur kvinnan skrek och en taxi svängde upp framför dem.

 Beträffande mannen uppger Morelius att han ej såg mannens ansikte, men att han var iklädd en mörk rock, längre än jacka, mörk mössa och att han var längre än de två andra personerna. Genom hans sätt att röra sig fick Morelius en känsla av att mannen var 30-40 år.

Beträffande tidpunkten uppger Morelius att på fästmöns kvitto från posten står det 23:18. Fästmöns namn är Helena Lähde."

 

 
_________________
Hemsida om Palmemordet: http://fbportnoy.webs.com/
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
portnoy
Site Admin


Registreringsdatum: 23 oktober 2011
Inlägg: 316

InläggPostat: 2011-10-25 23:33:06    Rubrik: Svara med citat

Helena Lähde (två dagar efter mordet)

Uppgiftsmottagare: Uvemo, KK 1

Uppgiftslämnare: Lähde, Helena

Datum: 86-03-02

Tid:  12:30

 

"Lähde uppger att hon var vid bankomaten som tillhör posten. Bankomaten är belägen på Tunnelgatan.

Då hon var i färd med att slå sin kod så hörde hon två (2) st snabba skott. Skotten kom i snabb följd.

Efter det att hon fått sina pengar så gick hon åter till bilen där killen Inge Morelius satt. Han sade då till Lähde att de har skjutit. Lähde själv såg bara att det samlats en mängd människor på trottoaren på Sveavägens östra sida. Utöver detta har Lähde inget sett."
_________________
Hemsida om Palmemordet: http://fbportnoy.webs.com/
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
portnoy
Site Admin


Registreringsdatum: 23 oktober 2011
Inlägg: 316

InläggPostat: 2011-10-25 23:33:44    Rubrik: Svara med citat

Anders Björkman (dagen efter mordet)

Förhörsledare: Kennet Nordlander/Krinsp/KSB

Hörd person: Björkman, Kjell ANDERS

Datum: 86-03-01

Tid: 02:25

 

"Björkman omtalar följande: Han hade under kvällen varit på firmafest på rest. Klara på Regeringsgatan. Då han och hans sällskap gick ifrån restaurangen gick de nerför trapporna till Kungsgatan och vidare upp mot Sveavägen. De fortsatte neråt på Sveavägen på den högra sidan av gatan och gick ner till en bank som låg ca 50 meter ifrån Tunnelgatan för att hämta pengar. Då han stod utanför banken tänkte Björkman plötsligt om och ville åka hem. Han lämnade sitt sällskap och gick tillbaka upp mot Sveavägen-Kungsgatan på samma sida som han tidigare gått ner. På vägen upp mot Kungsgatan går det tre personer framför Björkman som ser ut att vara i sällskap med varandra. Björkman uppfattar personerna framför sig som att det var en man som gick närmast husen och som höll om en kvinna i mitten samt en kvinna som gick längst ut mot gatan. De såg alla ut att vara i samma längd. Björkman omtalar att han är säker på att sällskapet hade gått framför honom i minst fem meter och såg ut att ha trevligt och småpratade med varandra. Plötsligt hörde Björkman två st smällar som lät som "påsksmällare" ifrån sällskapet framför honom på ca 3 meters avstånd och ser då hur den person som går i mitten plötsligt segnar ner på gatan, samtidigt som kvinnan som går längst ut skriker något som Björkman uppfattade som ett utländskt språk. Mannen som sköt försvinner direkt in på Tunnelgatan i som Björkman uppfattade situationen i lugn takt ej panikartad och försvinner från Björkmans åsyn. Björkman själv gömmer sig hastigt i en port som finns i närheten då han ser vad som händer.  Björkman omtalar att mannen som sköt var klädd i en mörk eller mörkblå stickad mössa som var ihoprullad ett par ggr samt [ett] mörkt rockliknande plagg som gick ner till knäna. I övrigt upptäckte ej Björkman något mer i klädesväg. B såg ej till nåt vapen, eller om mannen skulle burit på något vid tillfället.

Sekunderna efter skotten såg han en skåpbil, troligen grå med tre män i varav en som pratade i telefon i bilen och som genast frågade B om att han måste ha sett vad som hänt. Strax därefter kom de första polisbilarna till platsen. B berättade vad han visste för en kvinnlig polis och åkte därefter direkt hem.

B omtalar vidare att han vid tillfället var berusad, men fick den bestämda uppfattningen att nämnda sällskap verkade känna varandra och gått tillsammans men längre sträcka samt att kvinnan längst ut mot gatan blev synnerligen förvånad när skotten kom. Avslutningsvis uppskattade B det som att gm väntat in korsningen Sveavägen-Tunnelgatan, då skotten kom precis mitt i korsningen. I övrigt har B ej mer att uppge f.n. i ärendet. B finnes hemma i bostaden under helgen."
_________________
Hemsida om Palmemordet: http://fbportnoy.webs.com/
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
portnoy
Site Admin


Registreringsdatum: 23 oktober 2011
Inlägg: 316

InläggPostat: 2011-10-25 23:34:31    Rubrik: Svara med citat

Karin Johansson (ca en timme efter mordet)

Förhörsledare: Krinsp Sven Malmros

Hörd person: Johansson, KARIN Kristina

Datum: 1986-03-01

Tid: 00:20

 

"På kvällen den 28.2.1986 var hon tillsammans med sin väninna Anna [Hage], på bio i Filmstaden. De såg en föreställning som slutade klockan 23:00. Just efter det att bioföreställningen var slut så träffade de på stan några andra vänner vilka skulle i bil köra dem till centralstationen. Under färden mot centralen när de åker Sveavägen och har passerat Kungsgatan för att åka fram till Tunnelgatan och [denna] mot centralen ser de en folksamling på Sveavägen, nästan i hörnet med Brunnsgatan [?, Apelbergsgatan].  Dessa människor är på väg fram mot en man som ligger på gångbanan och över honom står det en kvinna som verkade mycket uppriven. Hon själv och hennes väninna Anna hoppar ur bilen för att se vad de skulle kunna hjälpa till med. De hade ingen uppfattning om vad som hade hänt just då. Men Anna håller på att utbilda sig till sjuksköterska och ville se vad hon kunde hjälpa till med. När de kommer fram till mannen som ligger på platsen så väller det blod ur munnen på honom, kvinnan bredvid är helt uppriven och en stor mängd folk har samlats på platsen. Anna börjar med att ge mannen hjärtmassage och kvinnan försökte hela tiden hindra henne från att göra så. Karin själv försökte under tiden hindra och lugna ner den upprivna kvinnan. Hon såg att en annan ung man började ge den liggande blödande mannen konstgjord andning, genom mun mot mun-metoden. Precis hur allt sedan gick är nu svårt att förklara, men det kom en polisbil till platsen, kvinnan hon försökte lugna sprang fram till dessa och skrek om hjälp på läkare och operationspersonal m.m. Karin tyckte även att hon då sa till polismännen om de inte kände igen henne, det stod då klart att det var Olof Palmes hustru, Lisbeth som Karin försökt hjälpa. Karin lade först då märke till att det var statsministern Olof Palme som låg blödande på gångbanan.

Hon hörde även att han skulle varit skjuten med två skott, detta sa en taxiförare på platsen till någon person, dock inte till henne. En ambulans kom till platsen och Olof Palme fördes bort. Fru Palme åkte även hon bort, troligen i en polisbil.  Mycket folk hade samlats på platsen, många från pressen hade kommit dit och de tog uppgifter från henne och Anna, de tog även bilder på dem. Sedan fick de åka med till kriminalavdelningen. På särskilda frågor om de såg någon person som skulle kunna tänkas vara gärningsman så säger Karin Johansson själv att hon inte gjort någon observation som skulle tyda på att hon sett gärningsmannen. Men väninnan Anna [Hage] sa efter [den] första uppståndelsen att hon möjligen kan ha sett personen. Enligt andra människor på platsen så skulle det vara en man i c:a 35 års åldern, klädd i mörk rock med mörkt hår, och denna beskrivning stämmer med vad Anna sa sig ha sett.

De vänner som hon åkte med i bilen till platsen, är en flicka från Södertälje vid namn Elisabeth Johansson och hennes pojkvän, samt en annan flicka som var helt okänd för Karin. Dessa tre är vänner till Anna Hage och hon kan lämna upplysning om dem. De må även ha sett vad som var, de såg i vart fall mannen liggande på gatan. De stannade dock inte kvar efter det att de släppt av henne och Anna. Just nu har inte frk Johansson mer att tillägga. Genomläst och rätt i sak."

Stockholm som ovan

 

Sven Malmros   Karin Johansson 
_________________
Hemsida om Palmemordet: http://fbportnoy.webs.com/
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
portnoy
Site Admin


Registreringsdatum: 23 oktober 2011
Inlägg: 316

InläggPostat: 2011-10-25 23:35:31    Rubrik: Svara med citat

Anna Hage (mindre än en timme efter mordet)

Förhörsledare: Krinsp E Näslund

Hörd person: Hage, ANNA Birgitta

Datum: 1986-03-01

Tid: 00:15

 

"Frk Hage uppger: fredagen den 28 februari 1986 hade hon och en väninna, Karin Johansson, besökt Filmstaden på Mäster Samuelsgatan. De lämnade lokalen vid 23-tiden och sammanträffade sedan på Norrlandsgatan med tre kamrater, som åkte bil. De körde från Norrlandsgatan och till Sveavägen och passerade Kungsgatan i vänster körfält. Strax efter de passerat Kungsgatan iakttog hon en man liggande på Sveavägens högra (östra) gångbana. Hon fick den uppfattningen att mannen kanske fått en hjärtinfarkt eller eplilektikeranfall och bilen stannade och hon sprang fram till mannen. Hon lade samtidigt märke till en man som befann sig ett tiotal meter från den liggande mannen, och springande lämnade platsen. Hon uppfattade denne man - X - som vara medelålders, mörk och klädd i en 3/4 lång rock eller jacka. Hon tror inte att han hade något i händerna. X försvann in på en sidogata till höger [Tunnelgatan].

När hon kom fram till mannen som låg på gångbanan, såg hon att han blödde ur munnen och näsan. En kvinna stod bredvid mannen och en man - Y - satt nedhukad vid den skadades huvud. Hon kände om den skadade mannen - Z - hade någon puls och kände därför först på halsen och sedan på ena handleden. Hon kände då inga pulsslag. Hon vände Z på rygg och gav honom två hjärtstötar och fortsatte sedan med hjärtkomprission - cirka 15-20 gånger. Y gav konstgjord andning genom att blåsa in luft mun mot mun ett par gånger. Kvinnan som stod bredvid A verkade vara chockad och "knuffade undan" frk Hage och skrek att ambulans skulle komma och att läkare skulle göra operation. Ambulans kom till platsen och ungefär samtidigt kom polispersonal. Enligt hennes uppfattning verkade Z "livlös" och ha "stela ögon". Hon kände inte igen mannen men fick senare veta att Z skulle vara statsminister Palme. Kvinnan presenterade sig även senare som fru Palme.

 

Frk Hage kan inte lämna något närmare signalement på mannen X. Det var ganska mörkt på platsen. Hennes inriktning var att om möjligt försöka få igång hjärtverksamheten hos Z, som hon uppfattade vara djupt medvetslös.

 

Uppläst under band [?],

Förhöret slut kl. 01.05." 
_________________
Hemsida om Palmemordet: http://fbportnoy.webs.com/
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
portnoy
Site Admin


Registreringsdatum: 23 oktober 2011
Inlägg: 316

InläggPostat: 2011-10-25 23:37:29    Rubrik: Svara med citat

Stefan Glantz, fem dagar efter mordet

KKI 
Uppgiftsmottagare: Krinsp A Bäckström 


Uppgiftslämnare: Stefan Glantz (630716-xxxx) 


Datum: 860305,

Tid: 18.00

Glans uppger att han fredagen den 28.2 1986 under kvällen vistades på studentkåren bakom Mc Donnlds på Sveavägen tillsammans med Israelsson, Brevbovägen 26, Åkersberga tfn 0764/xxxxx samt Kenneth Ersson, Åkersberga tfn 0764/xxxxx tillika med en flicka med okänt namn och boende i Stockholm, vän med Israelsson. Vid omkring 23-tiden tog de en taxibil för färd mot Kungsgatan. Vad han kommer ihåg stannade de vid rött ljus och taxichauffören såg en liggande man och gjorde en u-sväng vid Tunnelgatan så att han kom i närheten av den liggande mannen., De hoppade ur allesammans och Israelsson rusade fram till den på rygg liggande mannen. Han kan inte säga åt vilket håll huvudet pekade. Han vände mannen med andras hjälp i framstupa- sidoläge samt tog pulsen. Han kände den svagt. Han såg att det rann för mycket blod ur munnen och lyckades få ut detta och började mun mot munmetoden. Samtidig hade en flicka senare identifierad som Anna [Hage] kommit till platsen och började med hjärtmassage. De höll på med detta i vad Glans beräknar ca 2 min varefter ambulans kom till platsen och förde bort Palme.

Han säger vidare att han under färden dit eller i samband med stoppet icke såg någonting som kan gagna utredningen. Han har även diskuterat med sina kamrater och ingen av dem heller har sagt att de sett eller lagt märke till något som kan sättas i samband med brottet.

Vid förhöret överlämnas tfn nr till [Hage] på hennes begäran."
_________________
Hemsida om Palmemordet: http://fbportnoy.webs.com/
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
portnoy
Site Admin


Registreringsdatum: 23 oktober 2011
Inlägg: 316

InläggPostat: 2011-10-25 23:38:28    Rubrik: Svara med citat

Stig Engström (Skandiamannen) , dagen efter mordet

KKI 


Uppgiftsmottagare:Ali Lindholm

Uppgiftslämnare: Stig Engström

Datum 860301

Tid: 12 20

"Engström hade hade slutat arbetet för kvällen och hade just kommit ut på gatan, när han hörde, vad han först uppfattade som, en avgasknall. Han såg dock snart att någon låg på marken och även att det vor folk omkring denne. När han passerade gränden vid Tunnelgatan, tittade han ditin. Han säger att det stod arbetsbodar där och att väggen till det s k Kulturhuset var upplyst. Mot denna vägg, såg han en man i 20-årsåldern, iklädd mörkblå täckjacka. När han kom fram till Palme, sade Lisbet Palme att gärningsmannen hade mörkblå täckjacka. Engström sprang då efter de poliser han sett springa in i gränden, utan att hinna ifatt dem. Han återvände då gående. Han tror att det signalement, som har lämnats på en man i mörk rock, kan gälla honom själv. Engström åker på vintersemester imorgon bitti. Han var själv iklädd mörk rock och och keps. Han tillägger att han inte har en någon klar bild av mannen vid väggen och att hans bedömning av åldern, grundar sig närmast på mannens kroppsbyggnad och hållning."
_________________
Hemsida om Palmemordet: http://fbportnoy.webs.com/
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Dokument Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Gå till sida 1, 2  Nästa
Sida 1 av 2

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |

smartDark Style by Smartor
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
 
Sidan tog 0.09 sekunder att ladda.